Μπορούμε να κάνουμε το brunch πιο υγιεινό;

brunch
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Είναι το γεύμα ανάμεσα σε πρωινό και μεσημεριανό, είναι τάση και κάθε Σαββατοκύριακο τα περισσότερα εστιατόρια και ξενοδοχεία φροντίζουν να το βάζουν για τα καλά στη ζωή μας. Πόσο φιλικό είναι, όμως, για την υγεία και τη σιλουέτα μας και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;

To brunch –για τον μονοψήφιο αριθμό ανθρώπων εκεί έξω που ίσως να μην το έχει ακουστά- είναι ένα γεύμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Καταναλώνεται συνήθως τα Σαββατοκύριακα που ξυπνάμε αργότερα και είναι το γεύμα που δεν είναι ούτε πρωινό, αλλά ούτε και μεσημεριανό, αλλά κάτι ενδιάμεσο. Αποτελείται από τροφές που κανονικά θα τρώγαμε στο πρωινό μας, αλλά και φαγητά που θα βλέπαμε στο μεσημεριανό γεύμα και μας γλιτώνει από το να φτιάξουμε και να φάμε δύο γεύματα. Μας τα προσφέρει και τα δύο σε ένα, ώστε να μην μας «κοστίσει» το ότι ξυπνήσαμε λίγο αργότερα.

Σίγουρα το brunch με τα αυγά, τις τηγανίτες, τις σαλάτες και τα μπέργκερ ακούγεται πολύ λαχταριστό και χορταστικό, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη συνολική υγεία και σιλουέτα μας, αν καταναλώνεται συχνά. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι το καταναλώνουν σε συστηματική βάση, σημειώνουν αύξηση σωματικού βάρους. Ο λόγος είναι ότι η ώρα του brunch είναι ήδη προχωρημένη ώρα για να είναι κάποιος νηστικός και καταλήγει να καταναλώνει πολύ φαγητό, πολύ λαίμαργα, φτάνοντας αρκετές θερμίδες σε ένα γεύμα.

Αυτό οδηγεί και σε μεγάλο κενό μέχρι το επόμενο γεύμα, που προκαλεί περισσότερη συσσώρευση λίπους, ενώ τα τρία μεγάλα γεύματα και τα σνακ ενδιάμεσα που κρατούν την ισορροπία… πάνε περίπατο. Ο εγκέφαλος, όμως, χρειάζεται συνεχή παροχή ενέργειας για να εργάζεται αποτελεσματικά και έπειτα από μια μεγάλη νηστεία, τα συμπτώματα της κούρασης, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στο σώμα, η ναυτία κ.ο.κ. μπορεί να σας χτυπήσουν την πόρτα. Όπως και να ‘χει, το να καταναλώνουμε δύο γεύματα σε ένα σε συστηματική βάση μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση θρεπτικών συστατικών, πολλές θερμίδες και ανισορροπία στα γεύματα. 

Το να απολαμβάνετε ένα brunch μια στο τόσο, φυσικά, δεν θα διαταράξει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα, αλλά αν είστε πιο συχνοί οπαδοί του, τότε έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, οι τηγανήτες με τις σοκολάτες κ.ο.κ., προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, δίνοντάς μας μια απότομη έκρηξη ενέργειας, η οποία, όμως, στη συνέχεια πέφτει εξίσου απότομα και μας δημιουργεί κούραση και πείνα. Προτιμήστε επιλογές ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε, για παράδειγμα, το ψωμί του brunch που θα επιλέξετε να είναι μαύρο.
  • Ξεκινήστε το brunch σας με φρέσκες σαλάτες χωρίς σάλτσες ή με τσάι βοτάνων ή με φρέσκα φρούτα, ώστε να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για καλύτερη εντερική διεργασία.
  • Προτιμήστε αυγό, ψάρι (συνήθως σολομό) ή κοτόπουλο αντί για μπέργκερ με μπιφτέκι από κόκκινο κρέας και άλλα κρεατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χοληστερόλη, που θέλουν περισσότερο χρόνο στην πέψη. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε tempeh, που είναι προϊόν σόγιας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα, ενώ αποτελεί πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης.
  • Πολλά ποτά και αναψυκτικά του brunch είναι γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες. Καλό θα ήταν να μην λάβετε τέτοιες θερμίδες πριν φάτε οτιδήποτε. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς και τσάι βοτάνων, που σας χαρίζουν ενέργεια χωρίς την καφεΐνη.
  • Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και μην βάλετε κάτι τηγανητό σε άδειο στομάχι, καθώς ακόμη ο οργανισμός δεν είναι έτοιμος να επεξεργαστεί ποσότητες τρανς λιπαρών.
  • Πείτε «όχι» στην υπερβολική ζάχαρη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα στη συνέχεια.
  • Πιείτε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσετε, έτσι ώστε το σώμα σας να ξεκινήσει σωστά τις λειτουργίες του.

Αν ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω, όσο περισσότερο μπορείτε, το brunch δεν θα σας βλάψει με κανένα τρόπο κι έτσι όλοι θα βγουν κερδισμένοι!