Πορτοκάλι: το φρούτο του χειμώνα
Ο μικρός, στρογγυλός καρπός με το πορτοκαλί χρώμα που δεν λείπει ποτέ από κανένα ελληνικό σπίτι. Μπορεί να έχει επικρατήσει να λέμε ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, το πορτοκάλι, όμως, κι αν μας προφυλάσσει από περιττές και διόλου ευχάριστες επισκέψεις στον γιατρό μας.
Ο μικρός, στρογγυλός καρπός με το πορτοκαλί χρώμα που δεν λείπει ποτέ από κανένα ελληνικό σπίτι. Μπορεί να έχει επικρατήσει να λέμε ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, το πορτοκάλι, όμως, κι αν μας προφυλάσσει από περιττές και διόλου ευχάριστες επισκέψεις στον γιατρό μας.
Το πορτοκάλι και πώς μπήκε στην ζωή μας
Το πορτοκάλι ανήκει στα εσπεριδοειδή και η καταγωγή του είναι από τη Νοτιοδυτική Ασία. Συναντάται σε διάφορες ποικιλίες, όπως το σαγκουίνι και το πορτοκάλι βαλέντσια. Στην Νότια Ευρώπη η πιο δημοφιλής ποικιλία είναι το «περσικό» πορτοκάλι που άρχισε να πρωτοκαλλιεργείται στην Ιταλία τον 11ο αιώνα. Βέβαια εκείνο το πρώτο πορτοκάλι ήταν...πικρό!
Τα γλυκά πορτοκάλια ήρθαν στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα από την Ινδία, δια χειρός Πορτογάλων εμπόρων. Εκεί εξάλλου οφείλει και το όνομά του στις περισσότερες νοτιοανατολικές ινδο-ευρωπαϊκές γλώσσες όπως και την δική μας, δηλαδή στην Πορτογαλία, που ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γλυκού πορτοκαλιού. Τα γλυκά πορτοκάλια δεν άργησαν να υπερισχύσουν των πικρών και είναι τώρα η πιο συνηθισμένη ποικιλία πορτοκαλιού που καλλιεργείται στην Ευρώπη.
Πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία με… πορτοκαλί περιτύλιγμα
Το πορτοκάλι έχει επικρατήσει ως η πιο διάσημη πηγή βιταμίνης C στον κόσμο, παρ’ όλο που υπάρχουν άλλες τροφές με πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα της πολύτιμης βιταμίνης.
Εκτός από βιταμίνη C, όμως, περιέχει επίσης σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαμίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, σε μικρό ποσοστό… η λίστα είναι ατελείωτη!
Πιο συγκεκριμένα 100 γραμμ. πορτοκάλι περιέχουν μεταξύ άλλων: 75% βιταμίνη C, 4% ασβέστιο, 8% θειαμίνη, 5% βιταμίνη Β5, 4% ποτάσιο, 4% βιταμίνη Β6, 0,7 γραμμ. πρωτεΐνη και 46 θερμίδες.
Πορτοκάλι = καλή υγεία
Τα οφέλη του πορτοκαλιού στην υγεία είναι γνωστά ήδη από πολύ παλιά. Πορτογάλοι, Ισπανοί, Άραβες και Ολλανδοί ναύτες φύτευαν πορτοκαλιές στους εμπορικούς δρόμους σαν μέτρο πρόληψης για το σκορβούτο.
Η κατανάλωση πορτοκαλιών βοηθάει στο άσθμα, την βρογχίτιδα, την πνευμονία και τους ρευματισμούς. Είναι επίσης πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη της πέτρας στους νεφρούς και του διαβήτη και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και την υψηλή πίεση.
Εντάσσοντάς το στην καθημερινή σας διατροφή θα νιώσετε ζωντάνια και ευεξία, ενώ η βιταμίνη C θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε πιο εύκολα τα κρυώματα και τις γρίπες του χειμώνα. Ένας χυμός πορτοκάλι συνίσταται από τους διατροφολόγους ως ένα από τα πέντε γεύματα της ημέρας για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού.
Το πορτοκάλι στην κουζίνα
Κι αν έχετε μείνει με την εντύπωση ότι το πορτοκάλι μπορεί κανείς να το απολαύσει μόνο σαν φρούτο ή σε χυμό, κάνετε μεγάλο λάθος. Πειραματιστείτε με το χυμό και το ξύσμα του στην μαγειρική σας για ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Δώστε για παράδειγμα μια διαφορετική νότα σε ένα κλασικό πιάτο, όπως είναι το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο περιχύνοντάς το, όχι μόνο με χυμό λεμονιού αλλά και πορτοκαλιού.
Ο χυμός του πορτοκαλιού είναι επίσης από τα βασικά συστατικά αν θέλετε να φτιάξετε γλυκόξινη, κινέζικη σάλτσα στο σπίτι, αλλά και μια εξαιρετική αρωματική προσθήκη, μαζί με λίγο ξύσμα, στην ζύμη του κέικ.
Για πιο… προχωρημένους μάγειρες και μαγείρισσες κάντε σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι, γλυκό του κουταλιού και γιατί όχι, πάπια πορτοκάλι. Το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού, τέλος, που προέρχεται από την φλούδα του, κατέχει περίοπτη θέση στην αρωματοθεραπεία, λόγω του ιδιαίτερου αρώματός του και των ιδιοτήτων του. Ρίξτε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο πορτοκάλι στα κεριά σας και νιώστε το άρωμά του να διαχέεται στον χώρο. Έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό και γι’ αυτό θα σας ηρεμήσει και θα σας αναζωογονήσει.
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΜΠΑΡΟΥΞΗ