Κέικ σοκολάτας light… Γίνεται;
Γίνεται και η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη σας αποκαλύπτει πώς!
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 45΄
Υλικά για 4 μερίδες
2 ποτήρια νερό
2 κ.σούπας λάδι
50 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη
1 κ.σούπας σκόνη κακάο
1,5 κ.σούπας ξίδι
170 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
60 γραμμ. κουβερτούρα
60 γραμμ. νιφάδες κουβερτούρας
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
50 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα
½ βανίλια
Εκτέλεση
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Χτυπάμε όλα τα υλικά, εκτός από τα καρύδια και τις νιφάδες, στο μίξερ. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στο μίγμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρύδια και τις νιφάδες. Βάζουμε το μίγμα σε φόρμα και το ψήνουμε 45 λεπτά στους 180ο C.
Ενέργεια: 514 θερμίδες
Λιπαρά: 28.7 γρ
Κορεσμ λιπαρά: 9.2γρ
Υδατάνθρακες: 60.1γρ
Χοληστερόλη: 0.9mg
Διατροφικά σχόλια:
Είναι γνωστό ότι τα γλυκά προσδίδουν αρκετές θερμίδες, παράλληλα με τη μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών. Ωστόσο, υπάρχει υγιεινός και διαιτητικός τρόπος να τα απολαμβάνουμε όταν υπάρχει η δυνατότητα να το ετοιμάσουμε μόνοι μας. Συγκεκριμένα, το σοκολατένιο κέικ αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων και τις περισσότερες φορές είναι η πιο συχνή «ατασθαλία» όσων ακολουθούν ένα διατροφικό σχήμα για απώλεια βάρους.
Η light έκδοση της παραδοσιακής και «λιπαρής» συνταγής του κέικ, πραγματικά δεν υστερεί σε γεύση και μέσα από την θρεπτική του ανάλυση οι διαφορές είναι αξιοσημείωτες. Μάλιστα, εκτός από τις θερμίδες, που είναι λιγότερες από τις μισές, τα λιπαρά, αλλά και τα κορεσμένα λιπαρά είναι αρκετά μειωμένα. Η χοληστερόλη είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι υδατάνθρακες βρίσκονται στο μισό. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία, καθιστούν την light συνταγή κατάλληλη για όσους θέλουν να χάσουν βάρος αλλά και για όσους θέλουν να μειώσουν την χοληστερόλη. Η αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο, βελτιώνει την ποιότητα των λιπιδίων. Μάλιστα δεν υπάρχουν ζωικά προϊόντα, οπότε η συγκεκριμένη συνταγή είναι κατάλληλη και για χορτοφάγους ή και για όσους ακολουθούν τη νηστεία. Επίσης η light συνταγή προσφέρει και περισσότερα αντιοξειδωτικά, λόγω του κακάο και των καρυδιών, αλλά και ω-3 λιπαρά, τα οποία έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Σκοπός λοιπόν είναι να προσλαμβάνουμε όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται ακόμη και μέσα από τις γλυκές μας επιλογές. Όταν δημιουργούμε τις αγαπημένες μας συνταγές στο σπίτι, τότε όχι μόνο επιλέγουμε αγνές και καθαρές πρώτες ύλες, αλλά τροποποιώντας ελαφρώς τη γνήσια συνταγή, μπορούμε να μειώσουμε αρκετά τις θερμίδες και τα λιπαρά. Σωστή διατροφή και γεύση και… σοκολατένια γλυκά μπορούν να συνυπάρχουν!
Καλή σας όρεξη!
Αναστασία Κόκκαλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, B.Sc (Hons), S.R.D.
Αριστοτέλους 8 Θεσσαλονίκη 2310 224627, email: [email protected], http://kokkali.blogspot.gr/