Αυτές ψηφίστηκαν οι καλύτερες πόλεις του κόσμου

sanmigueldeallendemeksiko
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Οι αναγνώστες του ταξιδιωτικού περιοδικού Travel+Leisure ψήφισαν και στην κορυφή έφεραν το San Miguel de Allende του Μεξικού.

Όταν σκεφτόμαστε city break, συνήθως μας έρχονται στο μυαλό μεγάλες πόλεις με κίνηση και συνωστισμό. Η φετινή λίστα με τις αγαπημένες πόλεις σε όλο τον κόσμο, που ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του Travel + Leisure, ωστόσο, αποδεικνύει ότι οι πόλεις έχουν όλα τα σχήματα και τα μεγέθη. Από προορισμούς με θέα σε παραλίες και ατελείωτο πράσινο μέχρι μητροπόλεις όπου εκκλησίες και μνημεία αιώνων στέκονται δίπλα σε σύγχρονα καταστήματα και εστιατόρια. Ιδού, λοιπόν, οι καλύτερες πόλεις του κόσμου.

San Miguel de Allende, Μεξικό
Το San Miguel de Allende στο Μεξικό, που πέρσι βρισκόταν στη θέση νούμερο 5, φέτος κατακτά την κορυφή και περιγράφεται ως μια πόλη «ασυναγώνιστη σε κάθε κατηγορία». Γνωστή για την εκπληκτική αρχιτεκτονική της -κυρίως για την εκκλησία Parroquia de San Miguel Arcángel- το φαγητό και την καλλιτεχνική της σκηνή, η πόλη είναι ένας πολιτιστικός κόμβος που παντρεύει το παλιό με το νέο. «Το φαγητό ήταν εντελώς καταπληκτικό, η πόλη καθαρή και οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί», σημείωσε ένας αναγνώστης. Βαθμολογία: 91.88

Udaipur, Ινδία
Η Udaipur, η οποία βρέθηκε για τρίτη φορά στη θέση 2 -το 2021 και το 2023- συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους αναγνώστες του T+L με τα μεγαλοπρεπή παλάτια της, τις πανέμορφες λίμνες της και την πλούσια ιστορία της. Με καταλύματα που κόβουν την ανάσα, όπως το πλωτό Taj Lake Palace και το Raffles Udaipur, σίγουρα κερδίζει αρκετούς πόντους από τους επισκέπτες της. Βαθμολογία: 91.75

Κιότο, Ιαπωνία
Διατηρώντας την 3η θέση του από πέρυσι, το Κιότο αξίζει να το επισκεφθείτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Κάποτε πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, προσφέρει μια γεμάτη πολιτισμό απόδραση με όμορφους κήπους και γαλήνιους ναούς. Αξιοσημείωτο είναι και το πλήθος διαφορετικών ξενοδοχείων, από παραδοσιακά ryokans μέχρι ολοκληρωμένα θέρετρα, προσφέροντας κάτι για κάθε τύπο ταξιδιώτη. Στα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε περιλαμβάνονται ο ναός Fushimi Inari Taisha, ο ναός Kinkaku-ji και το Pontocho Alley, ένας στενός και ατμοσφαιρικός δρόμος με παραδοσιακά μαγαζιά. Βαθμολογία: 91.49.

Hoi An, Βιετνάμ
Το Hoi An βρίσκεται και πάλι στη λίστα μας φέτος και σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη το γιατί. Η παραθαλάσσια πόλη του Βιετνάμ είναι ιδανική για τους καλοφαγάδες, με τα bánh mì (τοπικό σάντουιτς) και το cao lầu (πιάτο με νουντλς) να είναι τα αγαπημένα τους, καθώς και για τους λάτρεις της ιστορίας - είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, χάρη στη διατήρηση του εμπορικού της λιμανιού και της αρχιτεκτονικής της, η οποία αντανακλά πολλαπλά στυλ. Για να την επισκεφθούν, οι ταξιδιώτες πετούν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Da Nang και στη συνέχεια παίρνουν λεωφορείο ή αυτοκίνητο για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Βαθμολογία: 90.67

Chiang Mai, Ταϊλάνδη
Ανεβαίνοντας από το νούμερο 11 πέρυσι, το Chiang Mai της Ταϊλάνδης είναι από παλιά το αγαπημένο των αναγνωστών. «Όμορφη και προσιτή πόλη με πολιτισμό και εξαιρετικό φαγητό», έγραψε ένας αναγνώστης, ενώ ένας άλλος είπε ότι είναι «απλά μια καταπληκτική ορεινή πόλη με… φονικό φαγητό». Αν και το Chiang Mai θεωρείται πιο ήρεμο από την Μπανγκόκ, εξακολουθεί να είναι γεμάτο με ζωντανούς ναούς, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Wat Phra That Doi Suthep, εστιατόρια και μπαρ. Και καθώς είναι ένας ορεινός προορισμός, υπάρχουν ευκαιρίες για πεζοπορία σε κοντινή απόσταση. Βαθμολογία: 90.64.

Φλωρεντία, Ιταλία
Η Φλωρεντία είναι σίγουρα πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας στην πανέμορφη Τοσκάνη. Από την εκπληκτική τέχνη και την αρχιτεκτονική της αναγεννησιακής εποχής μέχρι το νόστιμο φαγητό της, είναι απ τα πιο όμορφα και κοντινά city breaks που μπορείτε να κάνετε. Είτε κάνετε ψώνια, είτε βλέπετε τα βιβλία ιστορίας σας να ζωντανεύουν στις γκαλερί Accademia ή Uffizi, είτε απλώς απολαμβάνετε την υπέροχη θέα από το Ponte Vecchio, υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα. Επιπλέον, η πόλη περπατιέται σε μεγάλο βαθμό, κάτι που την καθιστά ιδανικό σκηνικό για μια γραφική βόλτα -με ένα παγωτό στο χέρι, φυσικά. Βαθμολογία: 90.55.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Η πολυσύχναστη Μπανγκόκ ξαναμπαίνει στη λίστα για άλλη μια φορά. Με εκπληκτικούς ναούς, εστιατόρια, φαγητό του δρόμου, αγορές και μπαρ, η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης είναι γεμάτη με ένα συναρπαστικό μείγμα αξιοθέατων και ήχων, μέρα και νύχτα. Ως επιστέγασμα, οι επισκέπτες έχουν να επιλέξουν από μια σειρά από καταλύματα, όπως το Capella Bangkok και το Mandarin Oriental, Bangkok, που βρίσκονται και τα δύο σκαρφαλωμένα στον ποταμό Chao Phraya. Ευτυχώς, το αεροδρόμιο Suvarnabhumi καθιστά όλα αυτά και πολλά άλλα προσβάσιμα. Βαθμολογία: 90.27.

Τόκιο, Ιαπωνία
Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας τιμά το ιστορικό της παρελθόν με αξιοθέατα όπως το Αυτοκρατορικό Παλάτι και μια σειρά από ναούς, αν και καταφέρνει ακόμα να εδραιώσει την ιδιότητά της ως μια ενεργητική και πολυσύχναστη πόλη με εστιατόρια με αστέρια Michelin. Όπως και το Κιότο, δεν υπάρχει κακή εποχή για να επισκεφθείτε το Τόκιο - με τα άνθη της κερασιάς την άνοιξη και το ζωντανό φύλλωμα των δέντρων το φθινόπωρο. Φυσικά, οι επιλογές για τους καλοφαγάδες είναι ατελείωτες, με σούσι, ράμεν και επιδόρπια που κερδίζουν πολλά likes στο Instagram. Βαθμολογία: 90.04.

Ubud, Ινδονησία
Ναοί πλαισιωμένοι από πλούσια βλάστηση δημιουργούν ένα γαλήνιο σκηνικό στο Ubud, την ενδοχώρα του Μπαλί, με αξιοθέατα όπως το Ιερό Δάσος Πιθήκων, τον ινδουιστικό ναό Pura Taman Kemuda Saraswati και απίστευτους καταρράκτες να μοιάζουν με παραμύθι. Το Ubud διαθέτει επίσης μια σειρά από ιδιαίτερα καταλύματα για τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των σουιτών στο Capella Ubud, Bali, το Νο 1. θέρετρο στην Ινδονησία - και Νο 4 σε όλη την Ασία - φέτος, σύμφωνα με τους αναγνώστες του T+L. Βαθμολογία: 90.00.

Funchal, Πορτογαλία
Γνωστή για το λιμάνι, τους κήπους και τα κελάρια κρασιού της, η Funchal είναι μια εκπληκτική παραθαλάσσια πόλη και η πρωτεύουσα του αρχιπελάγους Μαδέιρα της Πορτογαλίας. Γεμάτη με τεχνουργήματα και αξιοθέατα όπως ο καθεδρικός ναός του Funchal, το κάστρο Fortaleza de São Tiago και ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, η πόλη κάνει νεύμα στην ιστορία της, κοιτάζοντας ταυτόχρονα προς το μέλλον. Δείτε πώς ψωνίζουν οι ντόπιοι στο Mercado dos Lavradores ή εξερευνήστε την πόλη από ένα ψηλότερο σημείο παίρνοντας το τελεφερίκ για τους κήπους του Monte Palace Madeira. Βαθμολογία: 89.82

Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τις 25 πόλεις εδώ.