Το πεντανόστιμο μετσοβόνε στο μικροσκόπιο
Μας έρχεται από το Μέτσοβο, είναι πεντανόστιμο και η φήμη του κυκλοφορεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Στην Ήπειρο, που φημίζεται για τις πίτες της, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα εκλεκτά τυριά, με πρώτο και καλύτερο το ξακουστό Μετσοβόνε (τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Το Μετσοβόνε είναι ένα ημίσκληρο, καπνιστό τυρί που προέρχεται από το Μέτσοβο, απ' όπου πήρε και το όνομά του. Καπνίζεται κρεμασμένο, τυλιγμένο σε σχοινί, με την μέθοδο της Pasta filata, ενώ ωριμάζει επί διάστημα περίπου τριών μηνών και παράγεται όλο το χρόνο.
Για την παρασκευή του χρησιμοποιείταο κυρίως αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο ή κατσικίσιο (όχι όμως πάνω από 20%). Αποδίδει περίπου 113 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια, ενώ είναι πλούσιο και σε νάτριο, αφού στην ίδια ποσότητα το νάτριο φτάνει τα 191mg, τη στιγμή που το ανθότυρο, για παράδειγμα, φτάνει τα 35mg νατρίου. Το ασβέστιο φτάνει τα 244mg, δηλαδή περίπου το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, ενώ η πρωτεΐνη του τα 8,6 γραμμάρια.
Συνοδεύεται συνήθως από λευκά κρασιά, ενώ χρησιμοποιείται σε σαλάτες ή σαν μέρος μεζέδων, μπορείτε, όμως να το απολαύσετε σκέτο, σε μπουγιουρντί, στη μελιτζάνα ή να τον χρησιμοποιήσετε σαν γέμιση στο μπιφτέκι ή το κοτόπουλό σας. Ωμό ή ψημένο, το Μετσοβόνε είναι άκρως απολαυστικό, χάρη στον καπνιστό του χαρακτήρα.
Στο Μέτσοβο παράγεται και το τυρί Μετσοβέλα, ένα τυρί ημίσκληρο με λευκό-κίτρινο χρώμα, με κυλινδρικό σχήμα και μέτριο μέγεθος, όπως τα συνηθισμένα «κεφάλια» τυριών. Είναι «ξαδερφάκι» του Μετσοβόνε μόνο που δεν είναι καπνιστή και παράγεται από 80% πρόβειο, 10% αγελαδινό και 10% κατσικίσιο γάλα, την άνοιξη και τον χειμώνα.