Πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ιδανικός συνδυασμός για τη ρύθμιση του βάρους
Η σημασία της πρωτεΐνης και η συνδυαστική της δράση με φυτικές ίνες στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Με την συνεργασία της Αθηνάς Ρούντου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθυντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κατερίνης & Λάρισας, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr.
Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη συχνά ακολουθούνται από αθλητές για την ώθηση της ανάπτυξη των μυών και τη βελτίωση της σύστασης του σώματος. Είναι επίσης δημοφιλείς μεταξύ των μη-αθλητών ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση του μεταβολισμού και την ενίσχυση της απώλειας λίπους.
Πάραυτα, επισημαίνεται πως η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης θα προκαλέσει απώλεια βάρους, μόνο όταν υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή εάν καίγονται περισσότερες θερμίδες από ό,τι προσλαμβάνονται. Διαφορετικά, οι επιπλέον θερμίδες πρωτεΐνης αποθηκεύονται ως λίπος. Γενικά, συνίστανται από αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών αλλά με περιορισμό των υδατανθράκων ή των λιπών. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη θα ενισχύσει την απώλεια λίπους αυξάνοντας τη θερμογένεση και τον κορεσμό.
Ως θερμογένεση αναφέρεται η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Κατά την πέψη, η πρωτεΐνη αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες περισσότερο από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Οπότε, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει την θερμογένεση οπότε τελικά ενισχύεται το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Disease” συγκρίθηκαν οι επιδράσεις στην απώλεια βάρους μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες σε σχέση με μια διατροφή με κανονική πρωτεΐνη. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν είτε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες ή μια διατροφή κανονικής πρωτεΐνης για 12 εβδομάδες. Το σωματικό λίπος μετρήθηκε κατά την έναρξη και μετά τη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες έχασαν σωματικό λίπος, αλλά η ομάδα με διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη είχε μεγαλύτερη απώλεια λίπους.
Ταυτόχρονα, η συνδυαστική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως) είναι πολύ σημαντική στο πρωινό, μιας και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κατανάλωναν πρωινό απέφευγαν τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα και την κατανάλωση λιπαρών τροφών κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Έτσι, επιτυγχάνεται ο έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού, καθώς επίσης και ο θερμιδικός περιορισμός, σημεία κλειδιά στην αποτελεσματική ρύθμιση του σωματικού βάρους.